02 Nisan, 2012

Christina’nın Dünyası’nın Kısa Bir Açıklaması


Andrew Wyeth
Christina's World 
1948


  Andrew Wyeth’in ünlü tablosu Christina’s Worldü (Christina’nın Dünyası) (1948) görüyorsunuz.

  Üzerine tıklayarak büyütülmüş halini görebileceğiniz bu harikulade resme daha önce rast gelmemiş yahut rast gelmiş ve fakat arka planıyla ilgili herhangi bir fikri bulunmayan kişiler için kısa bir açıklama yazmak istedim.

  Resimde görünen bölge, A.B.D.’nin Maine eyaletinin Cushing kasabasında yer almaktadır. Ressam Andrew Wyeth, yazlarını sıklıkla bu bölgede geçirmiştir. Wyeth, 1939 yılında  Christina ve Alvaro Olson kardeşler ile, Betsy James isimli (daha sonra Andrew Wyeth’in karısı olacak, o dönem 17 yaşında), yazlarını o bölgede geçiren bir hanımefendi tarafından tanıştırılmıştır.

  Resimdeki kişi, Christina Olson isimli, kas erimesi hastalığına yakalanmış ve yirmili yaşlarında yürüme kabiliyetini yitirmiş (muhtemelen çocuk felci sebebiyle) ve tekerlekli sandalye kullanmak istemediği için evinin çevresinde sürünerek dolaşan bir başka hanımefendidir.

  Andrew Wyeth, Christina’yı, evinin penceresinden dışarıya baktığında arazide dolaşırken görmüş ve çok etkilenmiştir. O görüntüyü o günden çok sonra, 1948 yılında, Christina 55 yaşındaki iken resmetmiştir. Resmindeki kadının kolları ve bacağı, eklemleri ve pembe elbisesi Christina’ya aitken, genç gövdesi ve başı, o dönem yirmili yaşlarında olan Betsy’ye aittir.

  Fiziksel engelli olsa da, ruhsal olarak hiçbir engelinin olmadığı söylenebilecek Christina’yla ilgili Wyeth, “Çoğu insanın umutsuz olarak nitelendireceği bu durumla ilgili onun hayata karşı olağanüstü zaferiyle ilgili doğru ve adil olabilmek, benim için en büyük zorluktu” demiştir.

  Bu noktada, Wyeth’in hayatıyla ilişkili önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Christina’yı resmetmeye başladıktan bir süre sonra Wyeth’in babası bir tren yolunda öldürülmüştür. Bunun üzerine Wyeth önemli bir değişikliğe gitmiş ve resmini yavanlaştırmış, hüzünlü ve sessiz bir hale büründürmüş ve sonuç olarak Christina’nın Dünyası isimli etkileyici resmi ortaya çıkarmıştır. Resim, hala New York’taki The Museum of Modern Art’ta bulunmaktadır.

   Solda, Olsonların evinin sonraki dönemlerde çekilmiş bir fotoğrafını görebilirsiniz.


   Bağlantılar:

- Kaynak: 1  -  2

.

3 yorum:

  1. Daha önce görmemiştim bu resmi, yavaş yavaş içimde ciddi bir sıkıntıyla okudum yazıyı. Ruhsal olarak (iş aramaya kalsa) hepimizin onlarca engeli var, ya da bulunur, eminim, ama fiziksel engeller çok zor. Bilen bilir sanırım. Çok etkileyici bir resim, teşekkürler yazı ve resim için. Sağolun.

    Bu bloğu okumayı seviyorum, onu da söyleyip bitireyim, iyi günler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba justine, teşekkür ederim mesajın için.

    Resme baktığımda, ruh halinin aksi ve şevk verici hislere sahip olduğumu söylemeliyim fakat bu baktığım şeyin sadece bir resim olmasından kaynaklanıyor da olabilir.

    Selamlar,

    hoşça kal.

    YanıtlaSil
  3. Hmmm, yok evirdim çevirdim, şevk verici bir şey bulamadım ben bu resimde. Tüm umutlarımı da alıp götürüyor üstelik. Çok fazla acı var, kızın duruşunda, uzaklara bakışında, resmin havasında. Ama her bakış farklı, üstelik biriciktir. Sizin dediğiniz ayrıntıyı anlıyorum; sadece bir resim olması önemli tabii.
    ----------
    Her neyse; bu vesileyle tanıştık, konuştuk, iyi oldu, tekrar selam ve sevgiler;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics